Site pictogram Schijndel Online

Zondag 14 juli een bijzonder zomeravondconcert in de Servatiuskerk!

Zomeravondconcert thema film

Thema: FILMMUZIEK

Aanstaande zondag om 20.00 uur zullen organist Jeroen Koopman (Amsterdam, 1991) en trompettist Ivo van Gennip een bijzonder Zomeravondconcert verzorgen in de Heilige Servatiuskerk te Schijndel. Het thema van dit concert is namelijk FILMMUZIEK.

Het programma voor dit Zomeravondconcert bevat een mix van klassieke muziek en filmmuziek, waarvan een aantal stukken speciaal bewerkt zijn voor orgel en/of trompet. Veel beroemde werken uit de klassieke muziek zijn gebruikt in films. Zo was recentelijk een door Hans Zimmer bewerkte versie van Elgar’s “Nimrod” te horen in de film Dunkirk (2017). Andere klassieke werken die in films zijn gebruikt zijn onder andere de “Toccata en Fuga” van Bach en “Adagio for Strings” van Barber. Het stuk van Bach werd bijvoorbeeld gebruikt in “Phantom of the Opera” en klinkt zelfs als ringtone op mobiele telefoons. “Adagio for Strings” is niet alleen bekend van films, zoals ‘Platoon’ en ‘Amélie’, maar zelfs de Nederlandse DJ Tiësto heeft het stuk bewerkt tot een wereldberoemde dance-hit. Ook is er filmmuziek wat klinkt als klassieke muziek, zoals het beroemde thema van Schindler’s List. Een bijzonder compromis tussen klassiek en filmmuziek is de fuga over het thema van “The Pink Panther”, waarbij het swingende karakter van het thema wordt verpakt in een klassiek ‘jasje’. Bovenal is het belangrijk dat de muziek voor zichzelf spreekt. Het “Te Deum” van Charpentier is niet alleen beroemd omdat het gebruikt is als filmmuziek, maar vooral omdat het sinds jaar en dag voor vele Europese televisiekijkers fungeert als herkenningsmelodie van Eurovisie-uitzendingen. De “Sonata for trumpet and organ” van Alan Hovhaness is het enige werk dat niet in films is gebruikt, maar vanwege het filmische karakter staat deze toch op het programma. Ter afsluiting van het programma klinkt het thema van de tweede deel van de succesvolle filmserie “Pirates of the Caribbean”.

Naast het monumentale Smits-orgel (achter in de kerk) zal ook het koororgel van Pels & van Leeuwen (voor in de kerk) worden bespeeld.
Kom en laat u overtuigen dat het gebruik van een pijporgel niet per definitie is voorbestemd voor louter kerkmuziek! Het Smits-orgel in Schijndel is met zijn 1934 pijpen en 42 registers op zichzelf al een heel uitgebreid orkest, waardoor er probleemloos allerlei genres muziek op vertolkt kunnen worden en het instrument zich bij uitstek leent voor het begeleiden van solisten.
Wilt u meer te weten komen over Jeroen Koopman kijk dan op zijn website: www.jeroenkoopman.com

Het concert is voor de Vrienden van het Smitsorgel zonder meer vrij toegankelijk. Aan de overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd (richtprijs € 10,–).

Het concert begint om 20:00 uur en zal ongeveer één uur duren. Voor de bezoekers staan comfortabele stoelen klaar, men hoeft dus geen uur op de harde kerkbanken te zitten.




Mobiele versie afsluiten