Sint Servatiuskerk

Aanstaande zondag 18 augustus zal de uit Japan afkomstige organiste Kazue Goto het zomeravondconcert verzorgen op het prachtige Smitsorgel in de Heilige Servatiuskerk.  Zij zal niet alleen als organiste optreden maar ook als zangeres (sopraan). In die laatste hoedanigheid zal zij worden begeleid door Rice Alessie, de vaste organist van het Gemengd Koor Sint Servatius. Het optreden zal om 20.00 uur starten.

Wie is Kazue Goto?

Kazue Goto, geboren op 7 mei 1973 in Nagoya, studeerde in Japan solozang aan successievelijk de Meiwa Music High School in Nagoya en de Tokyo National University of Music and Fine Arts en specialiseerde zich aan het Research Institute of Kunitachi College of Music in Tokyo in de uitvoeringspraktijken van de vocale Italiaanse vroege barokmuziek. Naast haar studie solozang volgde zij ook pianolessen aan de Meiwa Music High School in Nagoya.

Zij wilde dolgraag in Nederland verder studeren en dankzij twee beurzen die haar werden toegekend respectievelijk in Japan (Aichi Overseas Scholarship for Young Artists) en Nederland (Nuffic cultural exchange scholarship) kon zij haar ‘droom’ verwezenlijken. In 1997 maakte zij de sprong naar Nederland en ging studeren aan wat nu heet de Academy of Music and Performing Arts te Tilburg, onderdeel van Fontys Hogescholen, waar zij zang en orgel ging studeren.

Beide studies heeft zij succesvol afgesloten. Wie meer over haar wil weten, zie haar website: www.go-to-kazue.com.

Magnificat centraal:

Het programma voor aanstaande zondag is geheel gewijd aan Maria. Kazue Goto stelt in haar programmering het Magnificat centraal, omdat de Katholieke Kerk jaarlijks op 15 augustus Maria Tenhemelopneming viert, een feestdag waarop de opneming van Maria in de hemel “met lichaam en ziel” wordt herdacht.

Het Magnificat wordt ook wel de lofzang van Maria genoemd en is te vinden in het evangelie volgens Lucas, 1:46-55. De naam ‘Magnificat’ dankt het lied aan de eerste woorden in de Latijnse versie “Magnificat anima mea Dominum”, wat betekent “Mijn ziel verheerlijkt de Heer”. Lucas beschrijft hoe Maria bij haar bezoek aan haar nicht Elisabeth deze tekst uitspreekt als de beide zwangere vrouwen elkaar ontmoeten. De orgelbewerkingen zijn van Duitse organisten/componisten uit de Barok: Scheidemann, Kindermann, Weckmann en Buxtehude. Het door Kazue Goto gezongen Magnificat is van Böddecker en zij zingt van Schütz “Meine Seel erlebt den Herren”. Zij zal als ze zingt op orgel begeleid worden door Rice Alessie.

Het concert is in principe vrij toegankelijk voor iedereen, er wordt geen entree geheven. Van de concertbezoekers wordt een vrijwillige bijdrage verwacht.
Sint Servatiuskerk

Tip de redactie!