In samenwerking met diverse partners start de Bibliotheek Meierijstad met een pilotproject met virtual reality dementiebrillen. Het startsein werd 12 oktober gegeven door wethouder Menno Roozendaal. Doel van het project is meer kennis over en meer begrip voor mensen met dementie creëren.

ONS Welzijn, Welzijn de Meierij, Alzheimer Nederland afdeling Noordoost Brabant, BrabantZorg en Dementievriendelijk Meierijstad sloegen de handen ineen om de VR-brillen naar Meierijstad te halen. Stichting Into D’Mentia ontwikkelde de 360-graden film, waarmee
je als het ware in het hoofd kruipt van iemand met dementie. Wethouder Menno Roozendaal had de eer om als eerste een van de dementiebrillen op te zetten. Daarmee gaf hij in de Raadzaal van Bibliotheek Veghel het startsein voor het project.

Zelf ervaren

Iedereen is welkom om de dementiebril te komen ervaren: niet alleen mantelzorgers of familieleden van mensen met dementie, maar ook andere geïnteresseerden. De VR-brillen zijn te vinden in de Bibliotheken Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Gebruikers moeten
een afspraak maken, want ze worden altijd begeleid door een getrainde vrijwilliger. Mocht er na het ervaren van de bril behoefte zijn aan meer informatie of professionele hulp, dan kan de vrijwilliger naar de juiste instantie doorverwijzen.

Alledaagse problemen

Gebruikers van de VR-bril kruipen als het ware in het hoofd van een persoon met dementie. Ze zien de problemen waar iemand met dementie tegenaan kan lopen bij alledaagse dingen als koffie zetten, boodschappen doen of een verjaardag. Ook laat de film je ervaren hoe anderen hierop reageren. Door mensen zich te laten inleven, vergroot de VR-bril kennis en bewustzijn over dementie. Dat zorgt samen voor meer begrip.

Bibliotheek Alzheimer
 

Tip de redactie!