Tentoonstelling “Roland de Jong Orlando: 30 jaar Concrete kunst” bij de KEG

logo KEG Schijndel

Op vrijdag 4 september wordt de tentoonstelling “Roland de Jong Orlando: 30 jaar Concrete kunst” , geopend. De expositie van sculpturen, wandreliëfs, tekeningen, collages en foto’s zal te zien zijn tot en met 8 oktober in de KEG EXPO van het CC. ’t Spectrum in Schijndel. Daarnaast staan er een 20 tal beelden van de kunstenaar in de tuin van het museum Jan Heestershuis. Dit jaar viert de in 1961 in Schijndel geboren kunstenaar Roland de Jong Orlando het feit dat hij 30 jaar in het vak zit.

Concrete kunst is van meet af aan de stijl waarin de kunstenaar werkt. Bij deze geometrisch-abstracte stijl gaat het om Kunst, waarin geen enkele verwijzing naar de realiteit zit. In zijn werk toont Roland de Jong Orlando zijn fascinatie met systemen, patronen, regels en het creatieve gebied tussen wiskunde en esthetiek. Ritme, harmonie, symmetrie, opbouw en ontwikkeling binnen het geheel van de sculptuur zijn daarbij belangrijke aspecten voor hem.

De geometrisch-abstracte sculpturen die hij maakt zijn samengesteld uit modules, die hij volgens een bepaald plan produceert, bijv. door het systematisch veranderen van de zaaghoek. Bij het rangschikken van die modules maakt hij soms gebruik van getallenseries (zoals Fibonacci), maar ook spelenderwijs doet hij onderzoek naar mogelijke combinaties, waardoor er verrassende, nieuwe vormen ontstaan.
De synergie tussen licht en beeld zorgt voor kleurschakeringen in het materiaal, waardoor de ruimtelijkheid benadrukt wordt: het licht toont het beeld, het beeld toont het licht.

Roland de Jong Orlando heeft solo-exposities gehad in Nederland, Frankrijk, Slowakije, Hongarije en Italië.
Daarnaast heeft hij deelgenomen aan zeer veel internationale groepsexposities (vooral betreffende Concrete Kunst) in bijna alle Europese landen, alsmede in de USA, Mexico, USSR, Wit-Rusland en Egypte (‘special guest’ Biënnale 2006).

Monumentale beeldhouwwerken van zijn hand staan in de openbare ruimte in Elblag (Polen), Chiesa in Valmalenco (Italië), Herera (Costa Rica), San Luis Potosí (Mexico), Comitán (Mexico), Oudon (Frankrijk) en verschillende steden in Nederland (Petten, Zevenaar, Meppel, Heemskerk, Krimpen aan den IJssel, Heerhugowaard en De Keukenhof in Lisse).

Hoewel hij niet meer in Schijndel woont sinds 1981 is de band met zijn geboorteplaats altijd gebleven. Zo nam hij in 2005 deel aan de groepsexpositie “De wereld is groter dan Schijndel”, met kunstenaars die in Schijndel woonden of er geboren waren. Bij die gelegenheid kocht de gemeente Schijndel een kleine stalen sculptuur van hem aan, die sindsdien bij de entree van het gemeentehuis in Schijndel te zien is.

De tentoonstelling van Ronald de Jong Orlando is te zien in de KEG EXPO tijdens de openingstijden van ’t Spectrum van maandag tot en met vrijdag van 10:00 – 20:00 Steeg 9 Schijndel www.kegschijndel.nl
De buitenexpositie in de tuin van het museum Jan Heestershuis Pompstraat 17 Schijndel, is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00
www.museumjanheestershuis.nl
Tip de redactie!