Stichting Sinterklaas Schijndel reageert op aangekondigde demonstratie van Kick Out Zwarte Piet

Stichting Sinterklaas Schijndel heeft een persbericht gestuurd naar aanleiding van de rondgaande berichten dat KOZP komt demonstreren in Schijndel. De aangekondigde demonstratie door ‘Kick Out Zwarte Piet’ verandert het al ingezette proces binnen Stichting Sinterklaas Schijndel niet. De vrijwilligers zetten zich in voor een feest dat voor alle kinderen en hun ouders gewaardeerd wordt en erkennen dat dit niet gemakkelijk is.

Zwarte piet

Piet was tot op heden in Schijndel altijd zwart. Dat bleef zo omdat de organisatoren en vrijwilligers oprecht van mening waren dat die schmink niets van doen had met racisme. Hoe anderen dat ook ervaren, er was nimmer een racistisch motief. Tegelijkertijd is er het groeiend besef dát anderen het anders ervaren. Het sinterklaasfeest moet fijn zijn voor alle kinderen en de stichting wil niet dat sommige ‘gelovigen’ zich er ongemakkelijk of verdrietig onder voelen.

Traditie

Tegelijkertijd wil de stichting absoluut niet dat de mensen die hechten aan de Zwarte Piet-traditie het gevoel krijgen dat ze worden beschuldigd van racisme. De stichting wil daarom een brug slaan en beseft dat dit een pittige opgave is.

Proces van verandering

De aangekondigde demonstratie door ‘Kick Out Zwarte Piet’ heeft dit proces dus niet veranderd, feit is dat het traject al gaande was. Feit is ook dat de stichting op dit moment niet weet hoe de sinterklaasviering dit jaar en komende jaren vorm krijgt. Ook is het zeker dat de organisatoren van het feest graag in gesprek gaan met iedereen die zich bij het feest of het fenomeen Zwarte Piet betrokken voelt.”
Tip de redactie!