SP tegen huurverhoging Woonmeij: ‘0 is genoeg’

sp huurverhoging

Maandag 27 april vierde Nederland geen koningsdag maar woningsdag. Maar Woningsdag zou nog veel leuker zijn als iedereen een goede en betaalbare woning heeft, aldus de SP in een brief aan woningbouwvereniging Woonmeij.

Vorig jaar had al de helft van de huurders moeite met het betalen van de huur (volgens berekeningen van het Nibud). En velen krijgen het nu nog moeilijker, omdat op dit moment veel gezinnen in Nederland door de coronacrisis te maken krijgt met een terugval in inkomsten. Maar ondertussen gaan de huren per 1 juli voor velen nog verder omhoog. Darom roept de SP roept vandaag alle huurbazen op om de huurverhoging te stoppen, want 0% is genoeg! Iedereen kan deze oproep steunen op sp.nl/stopdehuurverhoging.

SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: “De berichten stromen bij ons binnen. Van moeders die onbeschermd werken in de thuiszorg en bij thuiskomst op de mat een brief vinden dat de huur van hun sociale huurwoning weer omhoog gaat. Van mensen die hun inkomen verliezen en wel aan het einde van de maand een torenhoge vrije sector huur moeten betalen. Dit raakt me diep. Per direct de huren bevriezen is noodzakelijk. Wij roepen dan ook iedereen, huurder of niet, die deze mening deelt op om steun uit te spreken. Zo laten we samen zien dat we willen dat de minister, wethouders en huurbazen deze noodzakelijke eerste stap zetten.” In de Eerste Kamer werd deze week een motie van SP-senator Tiny Kox aangenomen om de huren te bevriezen. Daarmee is het nog niet zeker dat het kabinet dat ook gaat doen. Voor de SP is huurbevriezing slechts een eerste stap. Veel meer is nodig om uit de wooncrisis te komen.

Ruud Merks, fractievoorzitter SP Meierijstad “Lokaal zien we de afgelopen jaren al veel huurders in de knel komen. Dat hebben we ook gehoord tijdens huis-aan-huis-bezoeken in 2018 en 2019 en nu stromen de digitale reacties binnen. ”Huurders betalen nog steeds voor de vorige crisis. Toen is een extra belasting ingevoerd, de verhuurderheffing, die nog steeds geheven wordt en ervoor zorgt dat 3 maanden huur rechtstreeks naar de staatskas gaan. In deze crisistijd krijgen ze gewoon weer een huurverhoging. Wij roepen de woningbouwverenigingen op de huurders te ontzien in deze crisistijd. De SP roept daarom ook in Meierijstad op om geen huurverhoging toe te passen en heeft daarover een brief gestuurd naar de Woonmeij directeur Mark Wonders.
Tip de redactie!