De zomereditie van SMEK (Smullen Met Eerlijke Kost) werd ditmaal dwars gezeten door het coronavirus. Uiteindelijk heeft de redactie een goede mix gevonden van lekker en veilig koken op een plek waar de corona maatregelen in acht konden worden genomen.

De ingrediënten voor deze aflevering van SMEK kwamen rechtstreeks uit de tuin van de koks die werden uitgenodigd. Te weten Hilma van Rozendaal en Anita Borro. Zij werden geassisteerd door vaste kok Leon Twigt, die ook de presentatie voor zijn rekening nam. De zomereditie van SMEK is vanaf vandaag, maandag 6 juli, elk uur te zien op Omroep Meierij, steeds na het regio-programma Rondom.

SMEK is het gezamenlijke kookprogramma van Fairtrade Schijndel en Omroep Meierij. Er wordt vooral gekookt met Fairtrade en lokale producten.

Eigen tuin

Hilma van Rozendaal heeft zich verdiept in het gebruik van kruiden bij het koken. Ze haalt de kruiden uit haar eigen kruidenplantage in de kloostertuin. Anita Borro kweekt groenten en fruit in haar achtertuin. Teveel voor eigen consumptie. Het teveel verkoopt ze aan mensen om haar heen.  Zowel Hilma als Anita heeft een sterke voorkeur voor vegetarische gerechten, vooral omdat de natuurlijke smaken van de kruiden het beste aan bod komen op deze manier. Voor Anita geldt iets dergelijks. Zij eet het liefst uit eigen tuin, die zomer en winter royaal groenten en fruit oplevert. Hilma – die ook kookles geeft – heeft zich er vooral in gespecialiseerd dat vegetarisch eten ook volwaardig eten betekent. Zij gebruikt peulvruchten, noten, granen, volgens haar noodzakelijke voedingsmiddelen in elk dieet horen, zeker in een vegetarisch dieet. “Om van te watertanden,” vinden de gasten die vanavond bij haar aan tafel zitten.

De kok

Leon Twigt moet in deze editie even op een andere manier tegen koken aankijken. “We zijn toch gewend om vlees en vis als belangrijkste onderdeel van een menu te zien,”vindt hij. “Terwijl in een vegetarische maaltijd de accenten geheel anders liggen. “Ik heb veel geleerd tijdens deze editie van SMEK.”, aldus Leon Twigt. Dat geldt ook voor iedereen die meekijkt met de bijzondere opbrengst uit Anita’s tuin en de kookkunst van Hilma.

Voor meer informatie over SMEK en eerdere uitzendingen zie:  https://www.facebook.com/fairtrademeierijstad/ of https://www.facebook.com/omroepmeierij/

Daar zijn ook de recepten te vinden.

Foto: Anita Borro, Hilma van Rozendaal en Leon Twigt bespreken het menu.
Tip de redactie!