RATTEN
Waar mensen wonen, daar zijn dikwijls ook ratten te vinden. Voor inwoners is het vaak onprettig een rat in hun straat of bij hun woning te zien. Wat doet de gemeente eigenlijk aan rattenbestrijding? Wat kunnen inwoners zelf doen? En hoe kunnen inwoners melding maken van een rat? Zeker in de zomer is extra voorzorg belangrijk!
Wat kunt u zelf doen om ratten te voorkómen?
Ratten houden van water, voer en rommel.
- Zorg dat uw tuin netjes is en ruim rommel op. Een stapel rommel (ook brandhout) is een ideale plek voor ratten om te nestelen.
- Laat ’s nachts geen voedsel, ongewassen borden of bestek etc. achter.
- Voer voor het konijn, de kippen etc. kunt u het beste in een afgesloten bak bewaren.
- Knoei geen voer of ruim het direct op.
- Voer geen vogeltjes met vetbollen, pindaslingers of ander eten dat blijft liggen/hangen Let op met fruit- en notenbomen in uw tuin, ruim het afgevallen fruit meteen op.
- Herfst- of wintertafels, sier- en bloemstukken kunnen beter geen fruit, noten, eikels, kastanjes etc. bevatten. Ook pompoenen zijn een lekkernij voor ratten!
Hoe kunt u de ratten bestrijden?
Als u last heeft van ratten, is rattenbestrijding altijd noodzakelijk. Voor rattenbestrijding en –preventie op uw eigen terrein bent u zelf verantwoordelijk. Begin met het weren van ratten uit uw tuin zoals hiervoor beschreven. Bestrijden van ratten kan op verschillende manieren gebeuren.
Voor informatie en advies op maat kunt u voortaan terecht bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD):
Wat doet de gemeente om ratten te bestrijden?
De gemeente is verantwoordelijk voor bestrijding van ratten in de openbare ruimte.
Ziet u ratten, meld dit dan altijd bij het KAD, ook al bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Het KAD registreert en monitort uw meldingen en kan deze met elkaar in verband brengen. Alleen door registratie van uw meldingen krijgt de gemeente een goed beeld van omvang van de rattenpopulatie.