Nationale Fairtradeweek 2 t/m 10 mei 2020

Momenteel maken veel mensen een moeilijke tijd door. Veel families hebben verdriet om dierbaren die ziek zijn t.g.v. corona of er zelfs aan zijn overleden. Voor veel lokale ondernemers is het een zware tijd omdat ze hun deuren hebben moeten sluiten. Mooie initiatieven ontstonden overal om elkaar tot steun te zijn.

Fairtrade in coronatijd

Heel veel boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden gaan een extra zware tijd tegemoet. Fairtrade International, waartoe ook Fairtrade Nederland behoort, is hen in veel landen tot steun. Ze hebben tijdelijk hun richtlijnen aangepast voor alle FT-gecertificeerde producenten, van kleinschalige boerencoöperaties tot grotere plantages met arbeiders. Voor hun producten ontvangen die producenten bovenop de gegarandeerde minimumprijs ook altijd een FT-premie. Normaal moeten ze deze premie besteden aan onderwijs, gezondheidszorg en ontwikkeling van hun bedrijf. In deze coronatijd mogen ze de volledige premie besteden aan zorg zoals beschermingsmiddelen tegen het virus. Plaatselijke FT-medewerkers geven daar informatie over. Die informatie wordt in de lokale taal vertaald en gedeeld met boeren en arbeiders. Ook werken ze er aan bewustwording rondom hygiëne. Fairtrade roept regeringen op om de corona gerelateerde solidariteitsgolf verder te laten gaan dan onze landsgrenzen. Meer informatie over fairtrade en corona is te vinden op www.fairtradenederland.nl.

Fairtrade-vignet

Organisaties die besluiten FT-koffie of thee te gaan gebruiken of te gaan verkopen ontvangen het FT-vignet. Aan onze deelnemerslijst in Meierijstad mochten wij alle basisscholen uit Sint Oedenrode toevoegen. Zij ontvangen binnenkort dat vignet. Meierijstad kleurt steeds meer Fairtrade!

In de Fairtrade-week van 2 t/m 10 mei 2020 zetten veel winkeliers en supermarkten hun Fairtrade-producten in de schijnwerpers met speciale aanbiedingen. Meer informatie over deze producten is ook te vinden op www.fairtradenederland.nl

Onze boodschap: koop bij lokale ondernemers in Meierijstad en kies daarbij fairtrade als dat kan!

Fairtrade
Tip de redactie!