Minister Slob ontvangt leerlingen techniek van het Elde College

Tekst en foto: Daniëlle van Drongelen

Elde College 25 jaar, logoHet Elde College in Schijndel is een techniek magazine aan het maken. Een magazine waarmee zij samen met technische bedrijven en mbo-opleidingen uit de regio hun enthousiasme over techniek willen delen. Leerlingen die een techniek opleiding volgen op het Elde College kwamen met het idee om ook de minister van onderwijs te interviewen over het belang van techniek onderwijs.

Zo gezegd, zo gedaan. Ze stuurden een mailtje aan minister Slob en werden uitgenodigd om langs te komen in Den Haag voor een kopje koffie en een goed gesprek over techniek onderwijs. Samen met Gerard Spijkers, de directeur vmbo-onderwijs van Schijndel en Sint-Michielsgestel en teamleider techniek, Bart Kemp stapten de vijf leerlingen afgelopen donderdag in de trein naar Den Haag.

Keon, een leerling van het Elde College die de richting techniek volgt zit naast Bart Kemp in de trein naar Den Haag. Bart: “Ik ben benieuwd naar de visie van minister Slob voor de komende vijf jaar op techniekonderwijs”. Keon vertelt dat hij aan de minister gaat vragen wat hij het mooiste vindt op het gebied van techniek.

De school heeft van de minister een subsidie ontvangen om techniek onderwijs nog interessanter te maken voor vmbo-leerlingen techniek. De subsidie is een stevige input die nodig is, volgens de minister.

In Den Haag worden de leerlingen hartelijk ontvangen door de minister. Zijn vriendelijkheid haalt meteen een stukje spanning weg bij de leerlingen. Rodi: Dit is voor mij geen dagelijkse kost, koffiedrinken met de minister!” Minister Slob vertelt hen dat hij het belangrijk vindt dat leerlingen eerst hun diploma halen en daarna pas gaan werken. Slob: “Kennis en vaardigheden zijn belangrijk. Zorg dat je een goede basis hebt, haal je diploma’s en die mooie baan komt daarna vanzelf!”

Veel leerlingen krijgen tijdens hun opleiding al een baan aangeboden vanwege het tekort aan goed technisch personeel. Slob: “Ik heb zelf wel wat technische inzichten, maar mijn vrouw is beter in het opknappen van kleine technische klussen in huis.” Daarmee breekt hij een lans voor vrouwen in de techniek. “Door leerlingen al op jonge leeftijd te laten kennis maken met de techniek, wordt het vak voor jongens én meiden interessanter”, zegt Slob. Esmee vertelt dat er ook kinderen van de basisscholen op het Elde komen kennis te maken met techniek. Esmee: “Ze leren bijvoorbeeld metselen bij ons!” Minister Slob vindt het belangrijk dat leerlingen op vroege leeftijd al bekend worden gemaakt met het vak techniek. Slob: “Door het gewoon te doen is het vak voor iedereen interessant. Het is voor ons land heel belangrijk dat er goede techniek professionals zijn en jullie zijn daar een voorbeeld van. Jullie zijn gewoon gewild. Echt gewild!’

Bram wil wel wat meer weten over de technische inzichten van de minister en legt een combinaties schakelaar en stopcontact met schroevendraaier op de tafel van de minister. Vaardig schroeft de minister alles uit elkaar en vertelt dat hij wel de elektriciteitsdraden mist bij deze opdracht en legt uit hoe hij deze opdracht met draden had opgelost. Bram knikt tevreden.

Nadat er nog een groepsfoto wordt gemaakt verlaten de leerlingen vol trots het ministerie. Doris: Ik vind de minister een aardige man. Hij moet hier wel veel organiseren en plannen, dat merk ik wel.” Bram vult aan: “Ik wil liever timmerman worden dan minister. Als ik minister Slob zo net even zie en hoor wat hij allemaal doet en waar hij aan moet denken, lijkt me dat iets te veel werk voor mij.”

Het magazine Techniek verschijnt in maart en is dan ook te lezen op www.eldecollege.nl

Tip de redactie!