Site pictogram Schijndel Online

Laatste inloopconcert van dit seizoen in de Sint Servatiuskerk

Aanstaande zaterdag 31 augustus vindt het laatste reguliere gratis inloopconcert van dit seizoen plaats in de Sint Servatiuskerk. Het concert vangt aan om 13.15 uur en zal rond 13.45 uur eindigen.

Het volgende concert – tevens het allerlaatste concert op zaterdagmiddag – over twee weken op zaterdag 14 september staat geheel in het teken van de Nationale Orgel- en Monumentendag. Dan zullen er vanaf 12:00 uur rondleidingen worden gegeven door Anne-Marie Cornelissen (VVV-Schijndel), waarvan de beide orgels in de kerk en de beiaard onderdeel van zullen uitmaken.

Aanstaande zaterdag echter zal Axel Wenstedt, momenteel woonachtig te Gemonde, tijdens een ‘gewoon’ gratis inloopconcert zijn muzikale kunnen ten gehore brengen.

Wie is Axel Wenstedt?

Axel Wenstedt speelt al 50 jaar als autodidact klavecimbel en orgel, nadat hij eerst pianolessen heeft gevolgd bij organist-klavecinist Gerard Dekker. Hij volgde kamermuziek en liedbegeleiding bij A. Seyler in Nijmegen, alsmede enkele barokcursussen elders. Hij speelt als continuospeler – tot 2011 naast zijn werk als huisarts te Sint-Oedenrode – in Brabant en daarbuiten bij vele regionale orkesten tijdens hun concerten. Zo speelde hij samen met het kamerorkest Alveare te Veghel, het Barokorkest te Megen, het Haydn Orkest van Kasteel Heeswijk en begeleidde hij koren zoals Octocant o.l.v. Lucas Vis, het Philipskoor en koor Canthonis uit Oploo. Hij maakte, of maakt nog deel uit van het kamermuziekensemble Octime o.l.v. Rob Engels, het ensemble Scordatura o.l.v. Jos Koning, de Phoenix Recorder Players o.l.v. Eleanor de Groot en de Haagse ensembles Giovani en La Tempesta. Af en toe geeft Axel Wenstedt orgelconcerten in Nederland, bijvoorbeeld in de Sint-Jan te ’s-Hertogenbosch, of zoals deze week in de Heilige Servatiuskerk te Schijndel. Hij speelt regelmatig op prachtige barokorgels in Frankrijk, Wenen, Sion en in Duitsland. Hij verzorgt jaarlijks maar liefst zes marktorgelconcerten in de Bachkirche te Eisenach, de geboorteplaats van Johan Sebastiaan Bach (1685-1750). Hij programmeert als huisklavecinist/organist/fortepianist de wekelijkse concerten in kasteel Heeswijk, maar ook in het Museum Religieuze Kunst in Uden. En last but not least: hij is ook nog medewerker van het Geelvinck Museum in Zutphen, waar onder andere een unieke collectie fortepiano’s te bezichtigen en op gezette tijden ook te beluisteren valt.

Programma:

Axel Wenstedt neemt ons aanstaande zaterdag mee op reis door Europa én door de tijd. Hij start in Engeland met composities van Wiiliam Byrd en Preston uit de periode van de vroege Barok (begin 17de eeuw). Dan neemt hij ons mee naar de glorietijd van de Barok (eerste helft 18de eeuw), eerst verblijven we in Duitsland middels composities van Heinrich Scheidemann, Johann Sebastian Bach en zijn zoon Carl Philipp Emanuel Bach, en vervolgens belanden we in Frankrijk met werken van L.N. Clérambault en J.Ph. Rameau. Daarna duiken we de 19de eeuw in (de Romantiek) met composities van Erik Satie, Max Reger en Anton Bruckner. Al met al een boeiende en muzikale reis, gegarandeerd!

Voor wie nog een korte culturele vakantiereis wil maken door Europa is dit een uitgelezen kans. De toegang is gratis en iedereen kan vrijblijvend in- en uitlopen.




Mobiele versie afsluiten