Logo Filmclub Schijndel

Het was direct al een groot succes want ruim 170 filmliefhebbers uit Schijndel werden lid. In het begin kon het publiek zelf hun voorkeuren indienen, de meeste stemmen golden. In die tijd bestond het bestuur uit Suzanne van Heeswijk, Fred Mathijsen, Saskia van Tiel en Janine Cooijmans. Men startte met ‘The Piano’ van regisseur Jane Campion. In 2000 kwam er een nieuw bestuur bestaande uit Bjorn van Lent, Francien van Oorschot en Jac van Houten. Het nieuwe bestuur sloeg een nieuwe weg in met meer filmvertoningen, het werd een Stichting en men sloot zich aan bij de landelijke filmbond waar alle bioscopen en filmhuizen lid van moesten zijn om films te kunnen blijven vertonen. Ook werden regelmatig ontbijtfilms vertoond in het City theater. Het City theater (1937) vertoonde ook films maar daar werd in 2002 mee gestopt en moest de Filmclub zelf de techniek gaan doen. De twee 35mm filmprojectoren hebben al die jaren gelukkig hun werk kunnen blijven doen. In 2005 startte de Filmclub met het vertonen van films in ’t Spectrum, het waren de wereldcinema films die tot op de dag van vandaag nog steeds een vaste plek hebben in het filmprogramma. Ook organiseerde de Filmclub films op locatie zoals in 2006 de 3 uur durende stille film ‘Into Great Silence’ die vertoond werd in de Sint Servatiuskerk. Daarnaast werd in 2007 gestart met openluchtfilms van OPEN DOEK. In 2010 begon men met het vertonen van 3 films per maand in de verbouwde kapel van Het Gasthuis. Een prima plaats voor themafilms en speciale projecten. Vorig jaar verhuisde de Filmclub na 24 jaar van het City theater naar de Podiumzaal in ’t Spectrum. De Filmclub is sterk verankerd in Schijndel dat heeft ook zijn uitwerking naar samenwerkingsverbanden met andere organisaties. Zoals met Welzijn de Meierij (Alzheimer), Fairtradegroep, KBO, Energie Coöperatie Schijndel, Vincentius Vereniging (armoede), de KEG, Bibliotheek (boekverfilming), Vluchtelingenwerk (De Wereld woont in Schijndel), Kentalis, Elde College en het 1 Ander Festival. Nu 25 jaar later vertoont de Filmclub 55 films per jaar op verschillende locaties en heeft een zeer sterke band met haar leden.

Zondag 22 september viert men het 25 jarig jubileum in ’t Spectrum met de inspirerende ochtendfilm ‘The Biggest Little Farm’ om 10.30 uur en de middagfilm ‘The Lion King 2019’ om 14.00 uur. De lunch is uitverkocht maar voor de verschillende films kan men nog kaarten kopen via www.schijndelfilm.nl. Ook niet-leden zijn welkom.

Op dinsdag 24 september om 20.00 uur vertoont men de maandelijkse wereldcinema film in Het Gasthuis. Het is een gedurfde film uit Kenia.




Filmclub Schijndel
Foto: Filmclub Schijndel
Tip de redactie!