Intocht Schijndel afgelast en zwarte Piet gaat veranderen

Vandaag ontvingen we een persbericht van Stichting Sinterklaas Schijndel.

We hadden er nog zo op gehoopt, maar helaas: de sinterklaasintocht in Schijndel is afgelast voor dit jaar. Dit meldt Stichting Sinterklaas Schijndel. Dit geldt ook voor het grote Sinterklaasfeest in het Elde college. Een andere grote verandering is de stapsgewijze transformatie van Zwarte Piet naar schoorsteenpiet. Hij is niet zwart, hij is niet wit, hij is ook geen roetveegpiet. Hij is egaal grijs van kleur en draagt zachtere tinten make-up

 Flink mee geworsteld.

Achter de schermen is veel discussie geweest en de stichting heeft er flink mee geworsteld, zegt voorzitter Lambèr Gevers. “Onze liefde voor Zwarte Piet is niet verdwenen, maar we willen mensen geen pijn doen. Andere waarden zijn belangrijker. Zoals de liefde voor het feest, dat behouden dient te blijven. Ik merkte ook dat door de radicalisering in het debat het plezier onder vrijwilligers dreigde weg te verdwijnen.”

Corona.

Naast de pietendiscussie raakt ook corona het kinderfeest hard. De stichting wil geen risico lopen en gaat er daarom van uit dat de 1,5 meterregel ook in december geldt. Dat betekent nogal wat: zo vindt er geen intocht plaats. „In plaats daarvan denken we aan een online intocht van Sinterklaas voor kinderen en zijn we bezig met plannen voor een heuse Sintvilla waar gezinnen het dagelijkse leven van Sinterklaas in Schijndel mee kunnen maken, zegt Gevers.

Met pijn in ons hart, maar tegelijkertijd in de overtuiging dat we niet anders kunnen, hebben we ook een streep moeten zetten door de Sinterklaasfeesten in het Elde college. We denken niet dat een show in de aula van het Elde college, die maar voor een kwart gevuld is, bijdraagt aan de magie van de Sinterklaastijd.

 Schoorsteenpiet.

Nederland verandert momenteel snel. Dat geldt ook voor het uiterlijk van Zwarte Piet. Deze jaarlijks terugkerende discussie, inmiddels een traditie geworden, is recentelijk weer opgelaaid. De ene groep vindt dat Zwarte Piet moet verdwijnen. Daar pal tegenover staat de groep die vindt dat hij moet blijven.

Toch eindigt de discussie hier niet. Je hoeft geen professor of weerman te zijn om te kunnen voorspellen dat Zwarte Piet uit de mode gaat raken. Er zal een moment komen dat we Zwarte Piet alleen nog zien in tekeningen en op foto’s en filmpjes. Wat wij daar ook van vinden: die verandering houden we niet tegen.

Zoals al eerder in een persbericht is vermeld, vindt Stichting Sinterklaas Schijndel ook dat er iets moet gaan veranderen aan het fenomeen Zwarte Piet. De stichting wil de traditie van het feest zo min mogelijk aantasten, namelijk dat het hulpje van Sinterklaas door de schoorsteen komt. Je kunt kinderen veel wijs maken over alles wat met Sinterklaas te maken heeft, maar niet dat zijn hulpje na een valpartij tussen as, stof en roet opeens als stroopwafelpiet, wijnpiet of met een vrolijke bij op zijn snoet naast de schoenen ploft.

Het moment van stapsgewijs afscheid nemen is wat de stichting betreft nu aangebroken. De uiterste houdbaarheidsdatum van Zwarte Piet nadert en we willen, nee moeten, meegaan in de ontwikkelingen zoals ze op ons af komen en om ons heen bewegen. Naast de vertrouwde karakters als Keukenpiet en Feepiet gaat de stichting met schoorsteenpieten werken.

Wat de stichting ‘de magie van de onherkenbaarheid’ noemen, willen ze behouden.’’  Met de nieuwe stap willen de stichting een beweging maken en minimaal afwijken van de traditionele Piet. De Stichting heeft daarom gekozen voor een stapsgewijze metamorfose naar de kleur grijs. De grootste angel, de associatie met een bepaalde huidskleur, is hiermee in één klap weg.

Stichting Sinterklaas Schijndel staat niet alleen in dit besluit. De comités in Veghel en St Oedenrode gaan ook mee in deze beweging. En de gemeente Meierijstad ondersteunt dit volledig.

We voorzien dat dit alles heel wat losmaakt. Sommige mensen zullen het toejuichen. Veel mensen zullen boos zijn. Dat is dan zo. Duidelijk is dat er geen manier is om dit voor iedereen goed te doen.

Sinterklaas is en blijft gewoon leuk.

We zullen, met respect voor alle onmogelijkheden, er alles aan doen om er voor onze jongste kinderen een onvergetelijk feest van te blijven maken. Dat kan nog steeds, ook al moeten we improviseren want Sinterklaas is gewoon leuk, ongecompliceerd en gezellig. Zo is het bedoeld en zo moet het ook blijven.

Dat dit jaar alles anders is, daarmee vertellen we niets nieuws. We kijken uit naar betere tijden, tijden waarin we weer op de vertrouwde manier kunnen draaien. Die komen ongetwijfeld, hopelijk volgend jaar al. In aanloop daarnaartoe vindt de stichting besluiten als deze, gericht op respect, ieders gezondheid en veiligheid, juist zo belangrijk.
Tip de redactie!