Site pictogram Schijndel Online

Gemeente Meierijstad – Voorkom legionella, zeker na uw vakantie!

Het aantal legionellabesmettingen in Nederland neemt toe. Mogelijk speelt het veranderende klimaat met warm en nat weer hierbij een rol.

Wat is legionella en wat kunt u zelf doen om mogelijke besmetting te voorkomen?

De legionellabacterie groeit vooral in stilstaand water tussen de 20 en 50 graden. Mensen kunnen een besmetting oplopen door nevel (kleine druppeltjes) in te ademen uit een waterbron die besmet is met legionella. De meeste mensen die besmet raken met legionella worden niet echt ziek. Ouderen, mensen die roken of mensen met een verminderde afweer hebben meer kans om ziek te worden van legionella. In ernstige gevallen kan iemand overlijden. De legionellabacterie is niet van mens op mens overdraagbaar.

Wat zijn de klachten bij een legionella longontsteking?

Snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, geen eetlust en later ook koorts. Daarnaast komen voor: hoesten, kortademigheid en soms ook braken of diarree. De klachten ontstaan meestal 5 tot 6 dagen na besmetting. Ga naar de huisarts als u deze klachten bij uzelf herkent.

Checklist! Hoe voorkomt u een legionella besmetting?

Meer informatie

Kijk voor een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden op de website van de Stichting veteranenziekte: www.stichtingveteranenziekte.nl. Heeft u daarna nog vragen? Neem dan contact op met het team Infectieziekten van de GGD Hart voor Brabant: 088-368 6421.




Mobiele versie afsluiten