Gemeente Meierijstad start campagne “Een veilig buitengebied, daar werken we samen aan!”

logo Gemeente Meierijstad

Gemeente Meierijstad heeft afgelopen week brieven laten bezorgen in het buitengebied. Het leek een brief van een crimineel die op zoek was naar een geschikte ruimte om hennep te kweken. Echte criminelen hebben dit soort brieven op andere plekken in het land bezorgd. Deze nepbrief met aan de achterzijde een bericht van de gemeente vormt de aftrap van een campagneweek om inwoners in het buitengebied meer bewust te maken van signalen voor misstanden in hun buurt. In deze week vraagt de gemeente dus ook op andere manieren aandacht hiervoor. Burgemeester Van Rooij: “Alle ogen en oren zijn nodig, alleen samen kunnen we zorgen voor een veilig buitengebied. Meld dus als u een vermoeden heeft dat er iets niet klopt!”

Het buitengebied van Meierijstad is heel groot en dunbevolkt. Daardoor kunnen criminelen makkelijker hun gang gaan in het buitengebied. Meierijstad wil voorkomen dat het buitengebied misbruikt wordt door criminelen en roept iedereen op om zaken te melden.
In het verleden waren er verschillende voorbeelden, zoals drugslabs, hennepkwekerijen, drugsdumpingen, vuurwerkopslag, slechte huisvesting van arbeidsmigranten en andere illegale zaken. In 2020 zijn in het eerste half jaar alleen al in Oost-Brabant 132
hennepkwekerijen en 8 productielocaties voor synthetische drugs aangetroffen. Denk dus niet te snel dat deze in Meierijstad niet te vinden zijn. Vaak komen we die op het spoor door een (anonieme) tip. Wilt u meer informatie over wat u zou kunnen zien aan illegale zaken, kijk dan op de website van Meierijstad.

Samen met u en andere overheidsinstanties komt de gemeente in actie tegen mensen met verkeerde bedoelingen. ”Op die manier houden we samen ons buitengebied leefbaar en voorkomen we dat criminelen slachtoffers maken in het buitengebied”, aldus
burgemeester Van Rooij.

Wat kunt u doen?

  • U doet er goed aan om alle misstanden en vermoedens hiervan, die u herkent te melden bij de gemeente of politie. U kunt bij de gemeente melden via de Mijngemeenteapp of via meldondermijning@meierijstad.nl.
  • Bij heterdaad situaties of wanneer er een levensbedreigende situatie voordoet kunt u 112 bellen. Anders kunt u terecht bij de politie via het telefoonnummer 0900-8844. Dit kan 24 uur per dag.
  • Blijft u liever anoniem dan kunt u contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via https://www.meldmisdaadanoniem.nl/ of bellen met telefoonnummer 0800-700. Dit is een onafhankelijke organisatie en geen politie. Alleen als jouw anonimiteit gewaarborgd kan worden sturen zij de anonieme melding door naar diverse partners, zoals de politie en andere opsporingsdiensten.
  • Meer tips over hoe u misstanden kunt herkennen, leest u ook op: www.meierijstad.nl/veiligheid.

gemeente meierijstad
Tip de redactie!