Op vrijdag 11 december staat Meierijstad stil bij Paarse Vrijdag. In dit bijzondere jaar zijn er weinig of zelfs geen activiteiten op scholen, die aandacht vragen voor gender- en seksuele diversiteit als norm. Maar hopelijk dragen wel veel leerlingen en docenten paarse kleding. Om daarmee solidariteit te tonen met homo- en biseksuele, lesbische en transgender jongeren. ROC de Leijgraaf, locatie Veghel, heeft de gemeente gevraagd een bijdrage te leveren aan Paarse Vrijdag. Om aandacht te vragen voor deze dag ontvangt deze locatie repen van Tony Chocolonely en een gedicht over Paarse Vrijdag voor hun leerlingen en docenten.

Gedicht

Speciaal voor paarse vrijdag en voor deze actie heeft de stadsdichter van Meierijstad Rick Terwindt een gedicht geschreven:

Paarse Vrijdag
Zie hier, ingewikkelde chocoladerepen
Even kleurrijk, maar beter begrepen
En ja het is een keuze om in paars te staan
Slechts symbolisch even jouw schoenen aan
Jij met je paars aan, elke dag meer met velen
Breekbaar als chocola, stukken beter te delen
Zo gaat ‘t elk jaar beetje bij beetje beter maar
Moeten we wel wachten tot een volgend jaar?

Rick Terwindt
Stadsdichter van Meierijstad

Wethouder Compagne: “Gemeente Meierijstad onderschrijft Paarse Vrijdag: iedereen moet zichzelf kunnen zijn, ongeacht afkomst, religie, gender of geaardheid. De gemeente maakt zich hard voor de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender, en intersekse personen.”

Jaarlijkse dag van aandacht

Paarse Vrijdag is ieder jaar op de tweede vrijdag in december. Het is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. Op Paarse Vrijdag laten leerlingen/studenten en docenten op hun school zien dat ze tegen homofobie zijn: dat iedereen recht heeft op een veilige sfeer op school. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent.

Regenboogvlag
Tip de redactie!