Geboorteboom plantdag 2020 verplaatst naar april 2021

In verband met de maatregelen die de overheid op 13 oktober heeft genomen zijn we genoodzaakt om de plantdag voor de Geboortebomen 2020, die gepland was op zaterdag 7 november, te verplaatsen. Wij zijn voornemens om de plantdag te verzetten naar zaterdag 3 april 2021. Diegene die een Geboorteboom hebben besteld hebben inmiddels een bericht ontvangen.

Bomen besteld na 3 november 2020 worden gepland op zaterdag 6 november 2021.

In de gemeente Schijndel is het mogelijk om een Geboorteboom te planten voor een nieuw wereldburgertje. Na aanmelding ontvang je een Geboorteboomcertificaat op naam van het kind, het boek De Boomhoroscoop en een uitnodiging om de Geboorteboom zelf te komen planten in het Geboortebos.

De plantdag ziet er als volgt uit: Eerst is er een toepasselijk ontvangst, daarna krijgen de kinderen een schop om hun eigen boom mee te planten. Elke boom is voorzien van een label met de naam van het kindje. De plantdag is jaarlijks de eerste zaterdag van november.

Symbolisch

Een Geboortebos brengt op symbolische wijze tot uiting dat elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde groene wereld. Na verloop van jaren zijn de individuele bomen niet meer herkenbaar. Wel zijn de namen en de geboortedata van de kinderen terug vinden op plaquettes, die jaarlijks worden geplaatst. Het is overigens niet toegestaan om Geboortebomen voor honden, katten of andere dieren te planten. Hoezeer zij ook onderdeel van het gezin zijn.

geboortebos schijndel

Boomsoortenkeuze

Staatsbosbeheer heeft als beleid om meer oud-Hollandse boomsoorten terug te planten in onze bossen en de linde is er daar één van. Lindebomen hebben een majestueuze uitstraling maar ze zijn ook heel goed voor de (bedreigde) bijen. De bloemen van de lindebomen ruiken niet alleen heerlijk maar bijen vinden de honing ook heerlijk en de aanplant van lindebomen in onze (Geboorte)bossen is dus heel goed voor. Het mooie aan het Schijndelese GeboorteBos is dat er Linde-veren worden geplant door de (groot)ouders met hun (klein) kinderen.

Individueel herkenbaar

Tijdens de plantdag van zaterdag 4 november 2017 is een plaquette met QR-code onthuld. Door het scannen van deze QR-code kom je op de digitale kaart terecht. Deze kaart geeft een overzicht van de geplante Geboortebomen sinds 4 november 2017. Op de kaart staat bij elke boom de naam en geboortedatum van het kind(je) waarvoor de Geboorteboom is geplant. Start met het het scannen van de QR-code een speurtocht naar jouw eigen Geboorteboom!

Ben je nu toevallig niet in het Geboortebos in Schijndel, maar wil je wel deze kaart inzien? Geen probleem via deze link zijn de Geboortebomen ook te vinden.
Tip de redactie!