Site pictogram Schijndel Online

Fruitpersdag bij Schaapskooi Schijndel

Op zaterdag 26 september wordt van 9.00 tot 16.00 uur op de Schaapskooi Schijndel een Sapdag georganiseerd voor iedereen die appels en peren wil laten verwerken.

Al bestaat een boomgaard maar uit en paar fruitbomen, er is al snel meer fruit dan jijzelf, je familie en de buren kunnen verwerken. Een goede mogelijkheid is dan om het fruit te laten persen tot vers sap. De Huiskamp Sapmobiel is deze dag aanwezig. Deze grote fruitpers is gemonteerd op een aanhanger. Zo kan het fruit ter plekke geperst worden. Het sap kan direct meegenomen worden in pakken van 5 liter. Deze zijn ongeopend 2 jaar houdbaar. Geopend is het sap ongeveer 2 maanden houdbaar.

Van belang is dat we het aantal kilo’s weten dat je wilt laten persen. Een rekenhulp daarbij is dat er 5-6 appels in een kilo gaan. Een ouderwetse fruitkist bevat 25 kilo. Na aanmelding krijg je in de week voorafgaand aan de fruitpersdag de tijd door wanneer je verwacht wordt. Dit om de wachttijden zo veel mogelijk te beperken. De tijd zal in principe tussen 09.00 en 16.00 uur zijn. Aanmeldingen boven de 75 kg krijgen gegarandeerd het sap van hun eigen fruit. Uiteraard kan het fruit gecombineerd worden om tot een voldoende hoeveelheid te komen om te persen. Bijvoorbeeld appels, peren en druiven zijn prima samen te persen tot een heerlijke vruchtensap. Afhankelijk van het soort kan een opbrengst van 70 liter sap per 100 kilo fruit gehaald worden.

Tips:

Het persen en kopen van het sap leidt tot meerdere duurzame doelen: het tegengaan van verspilling, versterking van de hoogstamfruitcultuur en het in stand houden van een goede bijenstand.

Dus kom op deze gezellige dag met uw fruit naar de Schaapskooi Schijndel. Voor meer informatie Bart Claassen coördinator Sapdag Schijndel 06-57667378 en sapdagschijndel@gmail.com.




Mobiele versie afsluiten