hop plukken
Vanaf maandag 31 augustus start het jaarlijkse oogsten van de hop “het hopplukken” bij de Schaapskooi in Schijndel. Er zal dan gedurende 3 weken in totaal circa 100 kilo aan hopbellen van de hopranken gehaald worden. Direct na het plukken worden de bellen gedroogd boven de oven in de hop-est. Na het drogen worden er pallets van gemaakt en worden ze verpakt.

Het plukken van de hop vergt veel handwerk. Normaal gesproken doen de vrijwilligers van de Schaapskooi dit. Maar wij willen iedereen in de gelegenheid stellen om mee te helpen. Enerzijds om dit vele werk voor onze vrijwilligers te verlichten, maar ook om eens mee te maken hoe deze eeuwenoude traditie in zijn werk gaat. Hierbij krijg je de totaal beleving door de hop te voelen, te ruiken en mee te werken aan dit onderdeel van ons heerlijke biertje.

Aanmelden kan via Huub Lackamp (06-52308374 of hlackamp1@gmail.com). Er wordt gewerkt op weekdagen van ca 9 uur tot 12 uur en van ca 13 uur tot 16 uur. Vanwege Corona zijn er per ochtend of middag maar een beperkt aantal zitplaatsen (circa 20). Om mee te plukken wordt gevraagd dat de plukkers zich te registreren zoals dat in horeca ook gebeurd, maar dit doet de organisatie vooral ook om alle deelnemers na gedane arbeid te kunnen bedanken. Na een ochtend, middag of dag plukken krijgen hopplukkers ook een officieel certificaat.

Het jaarlijkse hopoogstfeest zal jaar gehouden worden op 13 september. De dag zal gestart worden met een open lucht mis op het nieuwe hopveld. Hierna zal naar het oude hopveld gegaan worden waar Jeffrey van Dinther de eerste hop zal plukken.
Tip de redactie!