Boek “de Granaatweken” weer te koop bij Hout-Doe

Het historische Boek “de Granaatweken” is weer beschikbaar. Dit omdat het komend najaar 75 jaar geleden is dat Schijndel bevrijd is.

Op 23 september 1944 werd Schijndel bevrijd van de Duitse bezetting. Daar gingen ruim 5 weken van ernstig oorlogsgeweld aan vooraf, waarin Schijndel veel geleden heeft: De Granaatweken.
De dagen van 17 september tot 23 oktober 1944 waren voor de Schijndelse bevolking een ware nachtmerrie. Er vielen tientallen doden en honderden gewonden; veel woonhuizen en andere gebouwen werden vernield. Onder deze omstandigheden werden daden van ware heldenmoed verricht waaraan niet genoeg aandacht geschonken kan worden.

Aan deze Granaatweken wil dit boek opgeschreven 60 jaar na de bevrijding speciale aandacht besteden. Er zijn door verschillende Schijndelaren in die angstige dagen aangrijpende notities gemaakt, soms zelfs hele dagboeken geschreven. Uit deze gegevens is een zo volledig mogelijk chronologisch overzicht over deze 5 donkere Schijndelse weken geschreven.

voorpagina granaatweken

Al is dit boek geen amusante kost om te lezen, het moet geschreven zijn om wat er gebeurde levend te houden en om daarmee te bereiken dat wij de betekenis van oorlog begrijpen. Moge dit dan een kleine bijdrage zijn aan het streven naar vrede onder de volkeren. Om te beginnen in onze directe eigen omgeving.

Deze verzamelde bundeling van ware verhalen is verzorgd door de Schijndelaren Ben Peters en Louis van Dijk die beiden als kind de tweede wereldoorlog hebben beleefd. Samen bereikten ze hun doel en slaagden ze erin op een geheel eigen wijze dit stuk geschiedenis van Schijndel op tafel te krijgen en daarna op papier vast te leggen ten behoeve van de volgende generaties. Aan onze generatie om dit nu door te geven.

Het boek zal vanaf de Hartemèrt weer verkrijgbaar zijn bij speelgoedwinkel Hout-doe in Schijndel en in het najaar bij de voorstellingen van Theatergroep Wildeman en het VVV in Schijndel. Het boek de Granaatweken kost €22,95. Reserveren van het boek kan middels een mailtje naar info@hout-doe.nl
Tip de redactie!