Smitsorgel

Aanstaande zaterdag vindt in de Servatiuskerk alweer het laatste inloopconcert plaats van het seizoen 2020. Organist is Axel Wenstedt uit Gemonde, die speciaal voor deze gelegenheid de Rooise dichter Julius Dreysandt zu Schlamm heeft uitgenodigd om voorafgaand aan de orgelwerken een passend gedicht voor te dragen.

Axel Wenstedt verzorgde als organist vorig jaar ook al een van de inloopconcerten. Sinds 1971 speelt hij als autodidact klavecimbel en orgel, na pianoles bij organist-klavecinist Gerard Dekker gevolgd te hebben. Hij volgde vervolgens nog cursussen kamermuziek, liedbegeleiding en barokmuziek. Al tijdens zijn werkzame leven als huisarts te Sint-Oedenrode begeleidde hij op zijn klavecimbel als continuospeler talloze kamermuziekconcerten en vele koren en orkesten.

De gedichten van Julius Dreyfsandt zu Schlamm zijn al jaren wekelijks te vinden in lokale kranten, zoals De MooiSchijndelKrant en De MooiRooiKrant. Van hem zijn drie bundels uitgegeven in het Nederlands en twee in het Duits. In literaire tijdschriften – o.a. in Bulgarije, Slowakije en Tsjechië – verschenen recensies met gedichten van hem. Ontmoetingen met mensen en eigen levenservaringen ‘dwongen’ hem antwoorden te zoeken op de vragen die uit het menselijk bestaan kunnen voortvloeien. Pas op latere leeftijd heeft hij deze ervaringen en vragen verwoord in zijn gedichten. De dood noch de diepte wordt geschuwd en met immer vragende weemoed benaderd. Daar staat ook humor tegenover en zelfspot. De gedichten die zaterdag worden voorgedragen zijn speciaal voor de betreffende orgelwerken geschreven.

In verband met een communieviering om 11:30 uur is dit laatste inloopconcert een kwartier opgeschoven, van 13:30 uur – 14:00 uur.

Inloopconcert, Smitsorgel
Foto: Stichting Smitsorgel & Beiaard Schijndel
Tip de redactie!