Site pictogram Schijndel Online

Regelgeving mbt het verwijderen van asbest

Het verwijderen van asbest door particulieren is aan regels gebonden en iedereen heeft toestemming nodig van de gemeente. U dient er rekening mee te houden dat voordat u de asbesthoudende materialen gaat verwijderen, u dit moet melden via www.omgevingsloket.nl . U kunt online een melding doen via www. omgevingsloket.nl of via deze site een formulier downloaden, invullen en versturen per post naar de gemeente. Om online een melding te doen heeft u een DigiD – inlogcode nodig. Kijk op www.digid.nl hoe u deze kunt aanvragen, als u deze nog niet heeft.

Wanneer u een melding heeft gedaan via www.omgevingsloket.nl krijgt u binnen 5 dagen een reactie c.q. toestemming op uw melding van de gemeente. Wanneer u schriftelijke toestemming ontvangen heeft, kunt u de asbest verpakt inleveren op de milieustraat in uw dorp, samen met de schriftelijke toestemming. Het afleveren van asbesthoudende materialen is niet in alle gevallen gratis. Kijk op onze website www.meierijstad.nl wat de kosten zijn voor het afvoeren van asbest en de openingstijden.

De adressen van de milieustraten zijn

Milieustraat Locatie Sint-Oedenrode
Eversestraat 1
5491 SR Sint-Oedenrode

Milieustraat Locatie Schijndel
Bogaard 2
5482 WL Schijndel

Milieustraat Veghel
Doornhoek 3736
5465 TA Veghel

Tips voor het verwijderen en verpakken van asbest

Vermijd zagen, breken, slijpen of schoonmaken met een doek of hoge drukspuit. Maak het asbest nat
voordat u het weghaalt. Dit voorkomt dat de vezels verstuiven . Bescherm u (en anderen) met een gelaatmasker (metP3 filter), een met water afspoelbare overall en neem na afloop een douche. Klop nadat u klaar bent met de werkzaamheden uw kleding niet uit, maar was ze direct in de wasmachine.

Voor vragen over uw gezondheid en veiligheid neem dan contact op met de GGD. Stof afzuigen kan alleen met een stofzuiger met een speciale filter. Verpak het materiaal direct na het verwijderen in
speciaal asbestplastic van minimaal 0,20 mm dik. Zorg dat het plastic niet beschadigd. Plak het verpakte asbest luchtdicht af met tape. Plaats een sticker met het woord ASBEST erop, dan weet ook de medewerker van de milieustraat dat het om asbest gaat.

Welke asbesthoudende materialen mag een particulier verwijderen?

Asbesthoudende platen
• de asbestvezels zijn hechtgebonden
• het zijn geen dakleien
• de platen komen van een woning of bijgebouw
• deze woning of het bijgebouw mag niet gebruikt of bedoeld zijn als bedrijfsgebouw

Asbesthoudende vloertegels of niet-gelijmdevloerbedekking
• zijn afkomstig uit een woning of uit een op het erf hiervan staand bijgebouw;
• de hoeveelheid is maximaal 35 m² per kadastraal perceel

Los asbest, waarvan duidelijk is waar het vandaan komt
• alléén los asbest
• de asbestvezels zijn hechtgebonden

In alle andere gevallen mag een particulier geen asbest verwijderen en dient dit door een
gecertificeerd bedrijf te gebeuren. Voor grotere oppervlakten, gelijmde/geniete platen en beroepsmatige verwijdering moet u een sloopmelding indienen. Dezemelding moet 4 weken voorafgaand aan de geplande sloop/sanering ingediend zijn. Deze sloopmelding is ook
aan te vragen bij www.omgevingsloket.nl.




Mobiele versie afsluiten