Anne Marie Oerlemans schrijft boek over haar familie “Gelukkig hebben de we foto’s nog”

“Gelukkig hebben de we foto’s nog”. Een boek geschreven door Anne-Marie Oerlemans dat gaat over de geschiedenis van de familie Theo Oerlemans, een gewone Schijndelse familie.

Op een verjaardagsfeest, waar alle familieleden aanwezig waren, ontstond het idee om de oude familiefoto’s te digitaliseren. De jongste dochter Anne Marie, ook ‘ons Mousje’ genoemd, kreeg de taak om hierbij wat teksten te schrijven. Dit pakte wat groter uit, het leidde tot een boek van 240 pagina’s. Een van de vier zonen, Wim, heeft de vormgeving op zich genomen. Samen hebben zij van dit boek iets moois gemaakt, een boeiend, vlot geschreven verhaal met meer dan vierhonderd afbeeldingen.

‘Medje gade mee stome?’

Het verhaal begint rond 1900, wanneer de twee hoofdpersonen Anna van Weert en Theo Oerlemans worden geboren in twee echte Schijndelse families. Theo, de jongste zoon van een klompenmakersgezin en Anna, het derde kind van een ripmaker. De twee leren elkaar rond 1930 kennen op de kermis waar Theo de gedenkwaardige woorden uitspreekt: ‘Medje gade mee stome?’, een uitnodiging om samen de stoomcarrousel te bezoeken. Zo begon het allemaal. In 1934 trouwen ze. Het echtpaar gaat eerst op de Schoot wonen. Theo schoolt zich midden in de crisisjaren om van klompenmaker naar elektricien en in 1939 verhuizen ze naar de Hoofdstraat waar ze een elektriciteits- en loodgieterszaak beginnen. Ze krijgen acht kinderen. De kinderen groeien op in een veranderende wereld en verspreiden zich in alle richtingen. Het verhaal eindigt in 1970 wanneer het laatste kind trouwt en zoon Christ de zaak overneemt.

Mooi tijdsbeeld

De beschreven gebeurtenissen spelen zich af tegen het decor van de snel wisselende sociaal economische ontwikkelingen van dit tijdperk, waardoor een mooi tijdsbeeld geschetst wordt. Voor het boek is gebruik gemaakt van een breed scala aan bronnen, waaronder uniek materiaal, zoals de familiefoto’s en de bewaard gebleven correspondentie met de oudste dochter op kostschool.Interessant niet alleen voor huidige of toekomstige familieleden maar voor iedereen die belangstelling heeft voor het verleden. Voor de oudere lezers, zeker voor hen die uit Schijndel komen, zal het een feest van herkenning zijn, voor de jongere een ontdekkingstocht naar hun ‘roots.’

Gegevens:

Formaat 18 x 26 cm, 230 pagina’s, waarvan 30 in kleur, 430 afbeeldingen, gebonden in harde kaft.
Prijs: € 26,50 excl. verzendkosten.
Het boek is te bestellen bij Anne Marie Oerlemans, e-mail: j-oerlemans@xs4all.nl.
Tip de redactie!