Site pictogram Schijndel Online

Afvalinzameling 2019 in Meierijstad

Kroonringen, Plastic afvalzakken, Gemeente Meierijstad

Foto: gemeente Meierijstad

Met ingang van 1 januari 2019 verandert de inzameling van huishoudelijk afval in Meierijstad. Alle informatie hierover kunt u vinden op www.meierijstad.nl/afval2019. De belangrijkste wijzigingen worden hieronder toegelicht.

Ophaalfrequentie en ophaaldag

De belangrijkste wijziging is dat het restafval voortaan 1 keer per 4 weken tegen betaling wordt opgehaald en het GFT-afval wekelijks. Ook de ophaaldag verandert voor de meeste huishoudens. Kijk op www.mijnafvalwijzer.nl of op uw afvalwijzer app voor de ophaaldagen bij u in de straat.

Omchippen containers

Alle grijze afvalcontainers zijn in de voormalige gemeente Veghel en Sint-Oedenrode omgechipt. U herkent uw omgechipte container aan de sticker die op de achterzijde van de container is geplakt met het logo van Meierijstad. Is uw container niet omgechipt, dan ontvangt u hierover een brief.

Aanbieden containers

Uw afvalcontainers worden opgehaald met een zijlader. Hiervoor moet u uw containers anders aan de straat zetten: Let op: Door veiligheidsredenen, is het voor de afvalinzamelaar niet mogelijk om sommige straten in te rijden. Hiervoor zijn opstelplaatsen gerealiseerd, of u kunt uw container aanbieden bij een andere straat. Als dit bij u het geval is, dan heeft u hiervan een brief ontvangen. Het gaat om de volgende straten:

Bloemenpad, Boterbloemstraat, Bremert, Burgemeester Janssensstraat, Convenstraat, Crocushof, Fresiahof, Gladiolenhof, Goudsbloemhof, Griegstraat, Hyacinthof, Jan van Galenstraat, Karel Doormanstraat, Klaprooshof, Korenmolen, Korte Heikantstraat, Lavendelhof,
Mandersstraat, Marjoleinhof, Mgr. Bekkersplein, Narcishof, Papaverstraat, Salviahof, Tijmhof, Van Beverwijkstraat, Van Heemskerckstraat, Verlengde Kloosterpad, Zaagmolenstraat.

Tarieven

De gemeenteraad heeft de nieuwe tarieven vastgesteld. Voor het ledigen van uw afvalcontainer betaalt u per 1 januari 2019 niet meer per kilogram maar per lediging.

Omwisselen of juist niet?

De grijze container kan vanaf 1 januari voortaan één keer per 4 weken voor lediging worden aangeboden tegen betaling. De nieuwe koers doet sommige burgers denken dat ze beter en voordeliger af zijn met een grote grijze container. De gemeente krijgt daarom verzoeken om de container om te wisselen van 140 liter naar 240 liter. Aanvragers krijgen van de gemeente het dringende advies nu niet te wisselen. Immers, de ledigingskosten van een container die bijna 2 keer zo groot is als de kleine container zijn in 2019 ook bijna 2 keer zo hoog. Er is dus geen financieel voordeel bij een grote container. Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan het omwisselen naar een grotere container. Het omwisselen van een kleine, 140 liter container naar een grote 240 liter container kost in 2019 € 55,-. Het omwisselen van een grote (240 liter) naar een kleine (140 liter) is gratis.

Veel gestelde vragen en antwoorden over de afvalinzameling in 2019

Hoe ziet de huis-aan-huis afvalinzameling voor 2019 eruit?

• De restafvalcontainer wordt 1 keer in de 4 weken geleegd
• Plastic en drankkarton wordt eenmaal per twee weken gratis ingezameld
• De GFT-container wordt iedere week gratis geleegd
• De GFT-container in het buitengebied wordt 1 keer per 2 weken gratis geleegd op afroep. Inwoners moeten zelf 2 werkdagen voor de inzameldag aangeven dat de GFTcontainer geleegd moet worden. Dit kan direct bij van Kaathoven via 0413-481620

Hoe moet ik mijn container aan de straat zetten?

De containers worden vanaf 1 januari a.s. opgehaald met een zijlader. Dit is een vrachtwagen met lift-arm aan de zijkant van de wagen. Om de containers goed te kunnen legen, moeten deze precies andersom aan de straat gezet worden dan u nu gewend bent:

• Plaats de container tot 50 cm van de stoeprand
• Met de wielen en het handvat achter en de deksel gesloten
• Plaats de containers zoveel mogelijk twee-aan-twee zodat ze paartjes vormen, met 30 cm ruimte (= ongeveer één stoeptegel) tussen de paartjes
• Plaats de container niet naast obstakels zoals een geparkeerde auto of lantaarnpaal

Mijn container is niet geleegd of mijn plasticzak is niet opgehaald, wat nu?

Als uw container niet geleegd is dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met de afvalinzamelaar, Van Kaathoven, op telefoonnummer 0413-481620.

Dat uw container niet geleegd is kan komen doordat:

• De afvalcontainer niet voor 07:30 uur aan de straat stond
• De afvalcontainer niet op de juiste manier is aangeboden: De juiste manier is: deksel dicht, opening naar de straat, met het handvat en wielen achter
• De afvalcontainer te zwaar is
• Is dit niet van toepassing? Neem dan contact op met de afvalinzamelaar, Van Kaathoven

Mag ik losse restafvalzakken naast mijn grijze container aanbieden?

Nee. Losse afvalzakken worden niet meegenomen door de inzamelaar.

Waarom moet ik het afval thuis scheiden, dit kan toch ook achteraf?

Verschillende soorten afval die een week bij elkaar in een vuilniszak zitten zijn niet meer goed uit elkaar te halen. Denk aan een papieren envelop die in de vuilniszak bij een leeg yoghurt-pak of fruitresten zit. De envelop is na een paar dagen
vies en vochtig. Het papier van de envelop kan dan niet meer hergebruikt worden en heeft dan ook geen waarde meer. Wanneer afvalstromen wel gescheiden worden ingezameld, kunnen ze na verwerking wel nog opnieuw gebruikt worden. En dat bespaart geld en is beter voor het milieu!

Waar kan ik luiers, incontinentiemateriaal en textiel naar toe brengen?

Luiers en incontinentiemateriaal kunt u gratis wegbrengen naar speciale luiercontainers. De locaties van de luiercontainers kunt u vinden op www.mijnafvalwijzer.nl of de Afvalwijzer app bij Afval Abc Textiel wordt niet meer aan huis opgehaald. Textiel dat u niet meer gebruikt, kunt u gratis naar de verzamelcontainers brengen. De locaties van de textielcontainers zijn te vinden op www.mijnafvalwijzer.nl of op de Afvalwijzer app.

Waar kan ik mijn medisch afval kwijt?

Heeft u medisch afval zoals bijvoorbeeld een stoma? Dan kunt u hiervoor een aparte minicontainer aanvragen bij de gemeente. Deze wordt 1 keer per 2 weken gratis geleegd. Let op: injectienaalden vallen niet onder medisch afval. Deze moeten apart ingeleverd worden op de milieustraat.

Milieustraten

Als u gebruik wilt maken van de milieustraat, dan heeft u uw ‘druppel’ nodig. Dit is een klein pasje dat ieder huishouden in Meierijstad eind 2018 heeft ontvangen. Hiermee heeft u toegang tot alle drie de milieustraten van de gemeente
Meierijstad. Zonder de druppel kunt u de milieustraten niet betreden! Op de ‘druppel’ worden de kosten die u maakt bij één van de milieustraten bijgehouden. U betaalt niet meer direct bij de milieustraat zelf, maar u ontvangt de rekening
achteraf. Kijk voor de tarieven voor de milieustraat op www.meierijstad.nl/afval2019.




Mobiele versie afsluiten