Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filmclub Schijndel – Yuli

20 oktober 20:30 - 23:00

€8,50
Filmclub-Schijndel

Logo Filmclub Schijndel

Film details

Datum: 20 oktober
Locatie: Podiumzaal ‘t Spectrum
Aanvang: 20.30 uur
Speelduur: 111 minuten
Pauze: Neen
Reserveren leden: Ja
Reserveren niet-leden: Ja
Regisseur: Icíar Bollaín
Acteurs: Carlos Acosta, Laura de la Uz
Land: Cuba / Spanje
Jaar: 2019
Genre: Drama
Toegang leden Filmclub: 6,5 euro
Toegang niet leden: 8,5 euro
Kijkwijzer:

Film omschrijving

De rebelse Carlos (‘Yuli’) groeit op in de straten van Havana 1980. In de hoop op een beter leven stuurt vader Pedro zijn getalenteerde zoon naar de Nationale Balletacademie van Cuba. Ondanks zijn tegenzin en sterke weerstand wordt Yuli gegrepen door de wereld van het dansen. Waargebeurd.

Cuba, jaren ’80. De rebelse Carlos -liefkozend Yuli genoemd door zijn vader- heeft de schoolbanken altijd weten te vermijden en is opgegroeid in de straten van Havana. In de hoop op een beter leven stuurt Pedro zijn getalenteerde zoon naar de Nationale Balletacademie van Cuba. Tegen zijn zin in en ondanks zijn eerste weerstand, wordt Yuli uiteindelijk toch gegrepen door de wereld van het dansen. Het blijkt het begin van een legendarische carrière. Zo danste hij op zijn 25ste al bij het gerenommeerde Londense Royal Ballet, waar hij onder meer als eerste donkere danser ooit de rol van Romeo op zich nam. Tot op de dag van vandaag wordt Carlos Acosta wereldwijd als een van de beste dansers van zijn generatie beschouwd.

Om ‘Yuli’ zo authentiek mogelijk te maken heeft regisseur Icíar Bollaín Carlos Acosta zelf betrokken bij het proces. De Cubaanse danser bracht in 2008 zijn autobiografie ‘No Way Home: A Cuban Dancer’s Story’ uit. Dit werk vormde de inspiratie voor het Bollain’s nieuwste film. Carlos Acosta is een van de drie mensen die zijn leven vertolken. Edlinson Manuel Olbera Núñez speelt de jonge Carlos en Keyvin Martínez is te zien tijdens de tienerjaren van de wereldberoemde danser. Acosta blinkt in ‘Yuli’uiteraard uit in dans, maar werd ook genomineerd voor een Goya voor Best New Actor tijdens de Goya Awards, één van de belangrijkste prijzen van Spanje.

Tot op de dag van vandaag wordt Carlos Acosta wereldwijd als een van de beste dansers van zijn generatie beschouwd.

“Yuli snijdt met zijn mengvorm van fictie en autobiografie interessante thema’s aan. Edilson Manuel Olbera Núñez, die de jonge, opstandige Carlos speelt, is een echte ontdekking.” (Volkskrant)

“Grootste vondst is de jonge hoofdrolspeler” (Guardian)

Yuli, Filmclub Schijndel
Gegevens

Datum:
20 oktober
Tijd:
20:30 - 23:00
Kosten:
€8,50
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , ,
Site:
https://schijndelfilm.nl/592-yuli

Locatie

Podiumzaal ‘t Spectrum
Steeg
Schijndel, Noord Brabant Nederland
+ Google Maps
Site:
https://spectrumpodium.nl/
Open chat
Tip de redactie!