Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Duits lijntje – laatste sporen – KEG

20 januari - 10 maart

Gratis

Kunstenares Anne-Marie van den Thillart heeft van 20 januari tot en met 10 maart een expositie in de Keg Expo in het CC ’t Spectrum in Schijndel. De tentoonstelling gaat over het film -project wat Anne-Marie maakte over de laatste sporen van het Duits lijntje. De expositie met films en stills wordt geopend op zaterdag 20 januari om 16.00 uur.

Van 1878 tot 1925 werd tussen Boxtel en Wesel in Duitsland, een spoorlijn geëxploiteerd die deel uitmaakte van de verbinding Londen-Berlijn-Sint Petersburg en bekend is komen te staan als het ‘Duits Lijntje’. Vanwege het gemak van deze verbinding , zonder overstappen, maakten ook veel hoogheden zoals de Russische tsaar en de Duitse keizer, van deze lijn gebruik. Na de Eerste Wereldoorlog was het gedaan met de glorietijd van het Duits Lijntje, al heeft er nog lang goederenvervoer over gereden. Tegenwoordig resteren alleen nog tussen Boxtel en Veghel rails van het voormalig Duits Lijntje, overwoekerd en verlaten.
Beeldend kunstenaar Anne-Marie van den Thillart heeft in haar werk vaak het verglijden en de onverbiddelijkheid van de tijd als thema. Dit was duidelijk zichtbaar in de eerdere exposities van haar bij KEG Schijndel zoals D’n Berg (2011) en Time will pass (2015). In de film die Van den Thillart voor deze expositie maakte , staat niet een historische reconstructie van het Duits Lijntje centraal, maar de weemoed over een voorbij verleden waar nog net de laatste tastbare sporen van aanwezig zijn. Daarnaast wordt een film getoond over de processie naar de kapel van Sint Antonius Abt in Kasteren, vlak aan het Duits Lijntje, en wordt met een gefilmd optreden van het Schijndelse Hertog Jan Koor verwezen naar de tijd dat via het Duits Lijntje de traditionele bedevaart naar Kevelaer werd ondernomen. Ook in deze twee korte films worden heden en verleden met elkaar verweven.

De tentoonstelling is te zien in de vaste expositieruimte van de KEG : de KEG EXPO in Cultureel Centrum ’t Spectrum, Steeg 9, 5482 WN Schijndel.

Gewijzigde openingstijden: op werkdagen geopend van 13 tot 17 uur. Gesloten op zon- en feestdagen.
Gegevens

Begin:
20 januari
Einde:
10 maart
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , ,
Website:
https://www.kegschijndel.nl/tentoonstelling.html

Locatie

‘t Spectrum
Steeg 9
Schijndel, Noord Brabant 5482 WN Nederland
Telefoon:
073 – 5 441 441
Website:
http://www.spectrumschijndel.nl/

Organisator

KEG
Website:
https://www.kegschijndel.nl/